Spataderen, ook wel varices genoemd, zijn abnormaal verwijde aderen aan de benen.
De oorzaak van spataderen is vaak lekkende kleppen in de aderen zelf. Hierdoor kun je een zwaar, vermoeid en vaak pijnlijk gevoel hebben in de benen. Ook kun je ze zelf als esthetisch storend ervaren. Andere klachten zijn nachtelijke krampen, rusteloze benen, opgezette enkels en een branderig gevoel in de benen. Typisch voor spataderklachten is dat ze toenemen in de loop van de dag. Erfelijke factoren spelen een belangrijke rol. Spataderen ontstaan vaak bij mensen met een staand beroep, of bij zwangerschap, trombose, overgewicht of oudere leeftijd.
Kleine spataderen
Dit zijn kleine rode, blauwe of paarse adertjes die vaak in een kluwen voorkomen ook wel bezemrijsvarices (takkebosvenen) of reticulaire varices genoemd (middelgrote spataderen). De bezemrijsvarices geven vaak geen klachten, maar kunnen als cosmetisch storend ervaren worden. De middelgrote spataderen kunnen wel klachten geven.
Middelgrote spataderen
Deze goed zichtbare aderen lopen vaak vanaf halverwege de binnenkant of buitenkant van het bovenbeen naar de knieregio om vervolgens richting de enkel te gaan. Ze kunnen klachten geven van een zwaar of moe gevoel of pijn in de benen of cosmetisch erg ontsierend zijn.
Grote spataderen
Dit zijn vaak dikke aderen die in het bovenbeen vanuit de lies in de diepte verlopen en langs de binnenzijde van het bovenbeen aan de oppervlakte komen en naar de binnenkant van de enkel. Een andere grote spatader kan ontstaan in de knieholte aan de achterzijde richting de kuit. Deze geven vaak klachten, huidafwijkingen en vocht in de onderbenen.
De gevolgen van lang bestaande spataderen
Naast de afgenomen circulatie van bloed ontstaan er huidafwijkingen, zoals het vasthouden van vocht en het ‘roestbruin’ verkleuren van de huid van de onderbenen. De grootste complicatie van spataderen is dat het uiteindelijk kan leiden tot een ‘open been’ (ulcus cruris). Tijdig ingrijpen is dus belangrijk, niet alleen om de klachten te verminderen, maar ook om de gevolgen op langere termijn van spataderen te verkleinen.
Onderzoek en behandelingsmogelijkheden
Voor middel van veneus duplex onderzoek, echo-onderzoek met ultrageluidsgolven, worden de aderen en de bloedstroom in kaart gebracht. Met dit onderzoek kunnen lekkages en de oorzaak hiervan opgespoord worden en kan er een behandelplan opgesteld worden. Het onderzoek is geheel pijnloos en onschadelijk en is onderdeel van uw eerste consult.
Behandelingen
Spataderen hoeven vanuit medisch oogpunt niet altijd behandeld te worden. Afhankelijk van je klachten en je wensen wordt een behandelplan opgesteld en word je geïnformeerd over de behandeling en welke nazorg hierbij nodig is.
Endoveneuze laserbehandeling. Hierbij wordt de lekkende grote spatader met een laserdraad dichtgebrand na uitgebreide lokale verdoving. De ingreep neemt ongeveer 40 minuten in beslag en wordt uitgevoerd met de nieuwste laser op dit gebied. De behandeling doet weinig pijn.
Echogeleide sclerocompressietherapie. Met het duplexapparaat wordt de te behandelen ader in beeld gebracht en aangeprikt, en vervolgens dichtgespoten met schuim. Dit schuim hecht zich aan de vaatwand, waardoor de ader als het ware wordt dichtgeplakt.
Sclerocompressietherapie. De betreffende aders worden ingespoten met een vloeistof die de vaatwanden tegen elkaar aan plakt met een dun naaldje. Er zijn meerdere prikjes nodig om het hele traject voldoende te behandelen.
Elastische kousen. Met ‘steunkousen’ wordt door middel van uitwendige druk het terug lekken van bloed in de aderen zoveel mogelijk tegengegaan. Deze kousen zijn er in allerlei kleuren en maten. Laat je adviseren door de dermatoloog en onze bandagist op het kousenspreekuur!
Bandagist-kousenspreekuur
In Lootskliniek is een bandagist van Olmed werkzaam. De patiënten die behandeld worden voor spataderen of een open been, kunnen op dit spreekuur terecht voor maatwerk met betrekking tot steunkousen.
Meer weten over je klachten aan de benen? Maak dan bij ons een afspraak voor onderzoek en een behandeladvies!
Met een verwijzing van je huisarts of medisch specialist kun je terecht bij Lootskliniek. Wanneer je een verwijzing hebt, worden de kosten van consult, diagnostiek en behandeling door de arts vergoed door jouw verzekeraar. Je betaalt bij ons alleen het eigen risico. Dit geldt voor alle verzekeraars en polissen.
Omdat wij een nieuwe zorgaanbieder zijn, hebben we (nog) geen contracten met verzekeraars. Je verzekeraar betaalt 60 tot 100% van de kosten, jijzelf betaalt alleen je eigen risico en Lootskliniek neemt het overige deel voor haar rekening. Zo ben je bij Lootskliniek nooit duurder uit dan in het ziekenhuis en profiteer je wél van de gemakken van een kleinschalige zorgaanbieder.
Kijk voor meer informatie over het eigen risico op www.ikregelmijnzorggoed.nl. Voor het eigen risico bij Lootskliniek gelden dezelfde regels als bij “Bezoek Medisch specialist in het Ziekenhuis”.
Declaraties
Hoe jouw rekening gedeclareerd wordt, hangt af van welke zorgverzekeraar je hebt. Soms accepteert je verzekeraar de rekening rechtstreeks van Lootskliniek. Je hoeft dan niets te doen. Jouw verzekeraar vergoedt de kosten en je ontvangt van de verzekeraar eventueel een rekening voor het eigen risico.
Andere verzekeraars willen liever dat je zelf de rekening van jouw zorgkosten bij hen indient. Je ontvangt dan de rekening van Lootskliniek om die in te dienen bij jouw verzekeraar. Je hoeft de rekening niet voor te schieten. Wanneer je verzekeraar aan jou uitbetaalt, betaal je deze vergoeding aan Lootskliniek.
Wat is een Diagnose Behandel Combinatie (DBC)?
Wanneer je een medisch specialist bezoekt, wordt er op de dag van het eerste bezoek een zorgtraject geopend. Dit traject wordt na 6 tot 12 weken automatisch afgesloten. Op de sluitingsdatum van het zorgtraject heeft de kliniek geen invloed.
Wanneer het zorgtraject gesloten is, wordt de rekening opgemaakt. Er wordt gekeken welke handelingen er verricht zijn in de voorgaande weken. Soms is dit slechts één consult geweest, soms een operatie, een onderzoek en soms een aantal consulten. Alle (be)handelingen worden, in combinatie met de gestelde diagnose, gecodeerd. Aan die code wordt een prijs geplakt die gedeclareerd wordt bij de zorgverzekeraar.
Geweldig geholpen! Hier staat een mooi team voor je klaar. Persoonlijke aandacht snel geholpen met een goed resultaat Deze kliniek in Reeuwijk kan ik ten zeerste aanbevelen. Makkelijk te bereiken, goede parkeergelegenheid.
Bedankt!
- Harry
Goede kliniek en zeer snel geholpen. Binnen 1 week een afspraak. Deskundige artsen en assistentes. Ik raad deze kliniek zeker aan.
- Hennie
Wat een fantastische kliniek. Ik zal het iedereen aanraden. De dokters zijn toppers. Ze stellen je op je gemak. De mensen achter de balie, de assistenten… Ze zijn allemaal vriendelijk. Een prachtig gebouw en goed bereikbaar. Nogmaals: dr. Loots en dr. Schouten, dikke 👍👍